Sectiune a gsp.ro
Tine-ma minte! Inregistrare
SPECIAL

Athletic Bilbao din Dărmăneşti

Totul a pornit de la dorinţa lui Fănică Hanganu şi Ionuţ Corban de a înfiinţa o echipă de fotbal în Comăneşti. Era în vara anului 2007, când cei doi au vrut să reînvie Minerul. Comăneştiul nu mai avea echipă, iar stadionul era nefolosit. Norocul lor a fost că, în aceeaşi perioadă, un fost fotbalist al Minerului, Paul Bobe, să fie acasă, în vacanţă.

“Boby”, aşa cum îl ştiu prietenii, a ales să renunţe la fotbal şi să plece la muncă în Spania încă din 2004. Acolo, pe lângă serviciu, Bobe s-a înscris la un curs de arbitri, ajungând să “fluiere” în Primera Territorial Vizcaia. Din postura în care se afla în Spania, de arbitru, Paul Bobe a fost invitat să arbitreze un turneu de fotbal în şapte la Lezama (centrul de pregătire al celor de la Athletic Bilbao) organizat de fundaţia clubului spaniol. Turneul se întindea pe durata unui an de zile, iar competiţia era organizată de toţi sponsorii lui Athletic Bilbao. În turneu erau înscrise şi două echipe ale lui Athletic, formate din angajaţii clubului si foşti jucători. “L-am cunoscut pe Fernando Quitanilla Txirri, preşedintele celor de la Fundaţia Athletic Bilbao”, ne-a spus Paul Bobe. “I-am propus o colaborare şi a fost de accord. Aşa a apărut ideea de a înfiinţa, la Comăneşti, pe Athletic”

 

După discuţia cu preşedintele basc, Bobe i-a contactat pe cei din ţară, care au fost încântaţi de colaborarea cu clubul spaniol. Astfel, pe data de 18 august 2007 s-a înfiinţat AS Athletic 2007 Comăneşti, cu Paul Bobe în calitate de preşedinte şi membru asociat, Ciprian Drumea – vicepreşedinte şi membru asociat, Fănică Hanganu – delegat şi membru asociat şi Ionuţ Corban antrenor. Numai că dorinţa de a înfiinţa o echipă de fotbal în Comăneşti s-a izbit de lipsa de colaborare a factorilor locali. Aşa că, Athletic s-a mutat la Dărmăneşti, acolo unde echipa a găsit sprijin. Astfel a apărut Athletic Dărmăneşti, o echipă care şi-a propus să crească jucători pentru un club din Spania.

Cum se materializează colaborarea cu Athletic? Clubul spaniol s-a obligat să asigure celor de la Dărmăneşti echipament sportiv, dar şi instruire pentru antrenori. “Periodic, cei de la Bilbao trimit materiale sportive, atât pentru prima echipă dar şi pentru cele două grupe de juniori pe care le-am înfiinţat. Zilele acestea am primit confirmarea că o nouă tranşă de echipament va ajunge la Dărmăneşti. Fundacion Athletic Bilbao sprijină mai multe echipe din ligile inferioare din Spania, dar şi alte formaţii din Africa şi Europa. În total, fundaţia are peste 70.000 de jucători legitimaţi”, a explicat Bobe modul în care se realizeză colaborarea cu Athletic Bilbao. “Dincolo de faptul că avem o echipă la Dărmăneşti, dorim să oferim posibilitatea tinerilor jucători de a se forma. Avem toate condiţiile pentru a creşte juniori pentru marea performanţă şi, de ce nu?, să dăm şi noi, de la Dărmăneşti, un fotbalist pentru Athletic Bilbao”

 

 Vizită la clubul mamă

 

Săptămâna trecută, doi reprezentanţi ai celor de la Athletic Dărmăneşti au fost prezenţi la Bilbao, la invitaţia Fundaţiei Athletic Bilbao. Ionuţ Corban şi Marian Nistor au participat, timp de o săptămână, la Zilele Alkargarapena, pe cheltuiala celor de la Red Bilgune, o reţea de trei ONG care susţin fotbalul.

Cei doi au vizitat stadionul San Mammes, cel pe care Athletic Bilbao îşi desfăşoară meciurile de campionat, au participat la întâlniri cu alţi antrenori de la echipe în care fundaţia spaniolă este implicată. Proiectul Athletic Dărmăneşti a fost prezentat unor antrenori din Maroc şi Columbia fiind dat ca exemplu de modul în care îşi desfăşoară activitatea, însă nu s-a discutat numai despre fotbal, ci şi de alte proiecte culturale. În ultima zi, Ionuţ Corban şi Marian Nistor au avut posibilitatea să-I cunoască pe antrenorul celor de la Athletic Bilbao, Joaquin Caparros, dar şi pe golgeterul echipei din prima lig spaniolă şi component al naţionalei Spaniei, Fernando Llorente. Băcăuanii au revenit în ţară cu un tricou al celor de la Bilbao pe care se află toate autografele jucătorilor lui Athletic Bilbao. “A fost ceva de neimaginat”, ne-a spus Ionuţ Corban. “Am avut ocazia să stăm de vorbă, măcar şi pentru câteva minute, cu oameni pe care i-am văzut doar la televizor. Este impresionantă baza pe care Athletic se antrenează. Cât despre noi, vom mai înfiinţa o grupă de copii pentru că la Dărmăneşti avem toate condiţiile. Ăsta este obiectivul nostru, iar în campionat jucăm cu o echipă în care sunt mulţi juniori”.

La doar o zi de la revenirea în ţară, Corban s-a deplasat cu echipa la Sascut pentru prima etapă din retur. “Am pierdut, dar acest lucru contează mai puţin. Avem mulţi jucători tineri, care trebuie să joace pentru a căpăta experienţă. Cred că de noi se va auzi”, a anunţat antrenorul lui Athletic Dărmăneşti.

Preluare Moldova Sport - Deşteptarea

 

 
 


Studiul de Audienta si Trafic Internet
paykasa - paykasa kart